Tulajdonosoknak

A fogászati betegségek

A háziállatok fogászati betegségeiről alkotott ismereteink és szemléletünk gyökeresen megváltozott az elmúlt kb. 10 évben, amikor egyre inkább elérhetővé váltak korszerű diagnosztikai eszközök és kezelési módszerek. Ma már azt is tudjuk, hogy a 2 éves kort betöltött kutyák 80%-a, a macskák 70%-a szenved fogágybetegségben és fogproblémáik 30-40%-a kizárólag fogászati röntgen segítségével diagnosztizálható.
A fogászati betegségek nem azért jelentenek gondot az állat számára, mert a fogak esztétikailag nem vonzóak vagy mert kellemetlen a beteg lehelete. A szájüregi és a fog körüli szövetek gyulladásának a szervezet egészét érintő, akár életet veszélyeztető szövődményei lehetnek. A gyulladásos gócból a betegek vérkeringésébe napi szinten jutnak be kórokozó baktériumok, melyek szív-, máj-, vesebetegséget és egyéb idült problémákat okozhatnak.

Az éber vizsgálat

Az éber fogászati vizsgálat során általános képet kapunk arról, hogy a fogászati probléma milyen súlyosságú. Vannak olyan betegségek, melyek diagnosztizálására altatás nélkül is van lehetőség, azonban a fogászati problémák teljes kivizsgálása kizárólag altatásban lehetséges. Az éber fogászati vizsgálat után lehetőségünk van az altatás és kivizsgálás pontos menetét, a szükséges laborvizsgálatokat és az ezekkel kapcsolatos költségeket is megbeszélni. Referált betegek esetén a laborvizsgálatokat a kezelő állatorvosnál kérjük elvégeztetni – a szükséges vizsgálatok típusáról egyeztetünk a Kollégával.

Az altatásos kivizsgálás

Az altatási vizsgálat során a teljes szájüreg és az összes fog állapotát fel tudjuk mérni – fájdalom okozása nélkül. A fogászati lapra felvezetjük az indexeket, dokumentáljuk az íny állapotát, az esetleges gyulladás jelenlétét, a látható szövetszaporulatokat, a fogkoronákon látható sérüléseket, zománchibákat, a fogágybetegség szabad szemmel is látható jeleit. A periodontalis szondával vizsgáljuk az ínytasak mélységét az összes fog összes oldalán. A fogászati lap felvétele után eltávolítjuk a lepedéket és fogkövet, majd polírozzuk a fogakat. Ezután lehetséges csak diagnosztikus fogászati röntgenfelvételeket készíteni, mivel a fogkő röntgenárnyékot ad, ezzel zavarja a vizsgálatot. Az éber és altatásos vizsgálat együttes eredménye alapján lehet meghatározni, hogy az adott beteg és gazdája igényeit figyelembe véve mi a legjobb kezelési lehetőség.